Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: alex

  • Publicat: 27-May-2020

  • Vizualizari: 820

Comisia Europeană propune un fond de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro

Preşedinta Comiei Eurpene (CE) Ursula von der Leyen dezvăluie miercuri un fond de relansare economică - în valoare de 750 de miliarde de euro -, un plan excepţional de ajutorare, foarte aşteptat de către state membre UE afectate de pandemia covid-19, relatează AFP.

Italia şi Spania primesc partea leului în acest plan de relansare economică, au subliniat surse europene.

Planul are la bază un proiect revizuit la bugetului pe termen lung al UE, şi include un nou fond de relansare economică ce urmează să fie finanţat prin împrumuturi la scară mare contractete de CE în numele UE, de o amploare fără precedent.

Comisia a propus fonduri în valoare de 750 de miliarde de euro, potrivit comisarului european al Economiei, italianul Paolo Gentiloni.

Din această sumă, 500 de miliarde de euro urmează să fie redistribuită sub forma unor subvenţii - o sumă preconizată în planul franco-german prezentat săptămâna trecută -, iar restul ca împrumuturi acordate statelor membre UE, potrivit unor surse europene concordante.

În cazul în care va fi acceptat, acest plan va fi cel mai mare plan de relansare economică din istoria UE.

”Vedem o posibilă schimbare radicală în politica macroeconomică europeană (...). Acest lucru creează un un precedent important”, comenta miercuri copreşedintele grupului Verzilor în Parlamnetul European (PE) Philippe Lambers, în aşteptarea prezentării lui von der Leyen.

FRACTURĂ

Germania a surprins săptămâna trecută, anunţând împreună cu Franţa o schimbare radicală de doctrină. Într-o propunere comună, Parisul şi Berlinul susţin un plan de relansare economică în valoare de 500 de miliatrde de euro - printr-un mecanism de punere în comun a datoriilor europene -, o opţiune căreia Berlinul îi era anterior ostil.

Însă obţinerea unei unanimităţi a statelor membre UE - necesară în privinţa bugetului - urmează să fie un exerciţiu dificil.

Cei 27 au eşuat, înainte de pandemia covid-19, în februarie, să ajungă la un acord asupra unui buget în valoare de 1.000 de miliarde de euro aferent perioadei 2021-2027.

Furtuna economică stârnită de covid-19 nu a strâns rândurile între ţările din nordul Europei şi cele din sud, cele mai afectate de pandemie.

Diverse tabere regionale s-au grupat în funcţie de o nouă linie de fractură, şi anume între ţările cele mai rigoriste - Olanda, Austria, Danemarca şi Suedia - care vor o susţinere exclusiv prin împrumuturi şi astfel o rambursare a sumelor şi ţări care vor doar subvenţii.

Proiectul Ursulei von der Leyen este un amestec al celor două, iar acest lucru nu este un ”copy-paste” al propunerii franco-germane avansate săptămâna trecută de Angela Merkel şi Emmanuel Macron, dă asigurări o sursă europeană.

Suma alocată fondului de relansare economică şi condiţiile în vederea accesului urmează să fie finalizate şi depind de capacitatea de împrumut a Bruxellesului.

Ursula von der Leyen vrea să creasă această capacitate prin venituri teoretic disponibile în buget - sume pe care UE le poate cere legal statelor membre, şi anume de 2% din venitul naţional brut (VNB), de la 1,2% în prezent, potrivit unei surse de la CE.

CORD LA UN SUMMIT ÎN IUNIE?

Unul dintre vicepreşedinţii CE, Maros Sefcovic, a îndemnat, cu o zi înaintea prezentării planului, la un acord politic rapid în cadrul viitorului summit european, prevăzut la 18 iunie.

Cum noul buget urmează să intre în vigoare abia în 2021, este necesar să se găsească o soluţie în vederea efectuării de finanţări încă din toamnă, în vederea susţinerii economiilor ameninţate de recesiune.

Viitorul buget al relansării este necesar să răspundă totodată angajamentelor politice ale CE, care a plasat domeniul digital şi tranziţia energetică în centrul creşterii economice a Bătrânului Continent, dar fără să uite de ”autonomia strategică” a UE, pentru ca Uniunea să fie mai rezistentă la crize şi să depindă mai puţin de exterior, mai ales de China.

Instrumentul relansării economice şi bugetul se adaugă unui fond de împrumuturi în valoare de 240 de miliarde de euro prin Mecanismul European de Stabilitate (MES, Fondul de salvare al zonei euro), unui fond de garantare a întreprinderilor în valoare de 200 de miliarde de euro şi instrumentului SURE, în valoare de 100 de miliarde de euro, creat în vederea susţinerii şomajului parţial.

Comisia a validat, de asemenea, ajutoare destinate statelor în valoare de 2.130 de miliarde de euro de la începutul crizei, din care aproape jumătate au fost deblocate de către Guvernul german în susţinerea întreprinderilor germane.

First slide
  • Tags:
  • Pre?edinta Comiei Eurpene ,750 de miliarde de euro

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame