Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: alex

  • Publicat: 29-Jan-2021

  • Vizualizari: 552

Incendiu la Institutul Matei Balş - Patru persoane au decedat, trei fiind carbonizate / 53 de pacienţi, transferaţi la 11 spitale/ A patra victimă, o femeie de 80 de ani, cu arsuri pe 20% din suprafaţa corpului / A fost deschis dosar penal - FOTO

  Un număr de 53 de pacienţi au fost transferaţi la 11 spitale din Capitală, în urma incendiului la Institutul ”Matei Balş”. Cea de a patra victimă, care nu a răspuns manevrelor de resuscitare, este o femeie de 80 de ani care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Autorităţile pun la dispoziţie linii telefonice la care famillile pot verifica situaţia pacienţilor. Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă la Instititutul ”Matei Balş” din Capitală, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID, despre care fostul manager Adrian Streinu-Cercel declară că erau în stare medie spre severă din punct de vedere al gravităţii şi care aveau nevoie de oxigen suplimentar. Patru pacienţi au murit, trei fiind deja găsiţi carbonizaţi de echipele de intervenţie, iar o a patra persoană nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Patru saloane au ars, însă toată clădirea a fost afectată de fum, conform ministrului de Interne Lucian Bode. Conform secretarului de stat în MAI Raed Arafat, incendiul a fost lichidat. Pentru moment, nu se cunoaşte cauza incendiului, iar la faţa locului se află specialişti ISU, dar şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei.

UPDATE - Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, afectat de incendiu. 

Pacienţii au fost distribuiţi astfel:

11 pacienţi la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti;

5 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti;

6 pacienţi la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias”;

4 pacienţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”;

5 pacioenţi la Sf.  Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”;

3 pacienţi la Spitalul Militar Central-ROL 2

4 pacienţi la Spitalul „Witting”;

4 pacienţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”; 

3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”;

7 pacienţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca

Conform informaţiilor primite, unul dintre pacienţii ajunşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare  şi care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea şi arsuri pe 20% din suprafaţa corporală.

Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienţilor transferaţi, cât şi a celor rămaşi în Institutul „Matei Balş”.

Aparţinătorii pacienţilor de la INBI „Matei Balş” pot verifica situaţia despre relocarea pacienţilor evacuaţi în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515

UPDATE - Adrian Streinu Cercel, fost manager al Institutului ”Matei Balş” a afirmat că starea pacienţilor internaţi în cele patru saloane era medie spre severă. 

“Toţi pacienţi care sunt internaţi au nevoie de oxigen, erau conectaţi la oxigen. Starea lor era medie spre severă, tot ce se internează în Matei Balş pacienţii au stare medie sau severă. (...) Clădirea aceea este făcută în 1953 şi a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu oxigen”, a explicat Streinu-Cercel.

UPDATE - Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat că 42 de pacienţi au fost relocaţi la alte spitale, iar 60 au fost mutaţi în alte pavilioane ale spitalului. el a precizat că este în curs de desfăşurare o anchetă.

UPDATE - Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că nu sunt pacienţi cu arsuri.

“La acest moment, intervenţia este finalizată, incendiul este lichidat. Nu mai avem persoane de evacuat, în afară de cele patru persoane decedate, nu mai avem alte persoane în stare critică, decât cei care au avut Covid, că aici vorbim de un pavilion Covid şi care au fost transportaţi. Rămâne acum problema în mâna celor care vor investiga din partea Poliţiei, din partea Criminalisticii, din partea ISU Bucureşti, care urmează să investigheze cauza incendiului asupra căreia la acest moment nu vom specula până nu avem concluzii clare din partea colegilor noştri de la pompieri”, a afirmat Arafat, care a precizat că sunt patru victime.

”Trei găsite, ulterior, după ce s-a degajat fumul, carbonizate, şi o alta care a fost resuscitată, dar fără reuşită”, a explicat Arafat.

UPDATE - Incendiul a izbucnit în jurul orei 5, fiind afectate 4 saloane, suprafaţa cuprinsă de flăcări fiind de aproximativ 100 de metri pătraţi.

”La ora 05:05 a fost apelul la 112, la ora 05:13 a fost primul echipaj sosit care a anunţat care este situaţia. Au fost trimise de la început mai multe echipaje. La ora 05:14 a fost declanşat planul roşu şi au fost mobilizate mai multe forţe din partea ISU, SMURD, din partea Spitalului Floreasca pe linie medicală, din partea serviciului de Ambulanţa şi bineînţeles din partea Poliţiei şi Jandarmeriei Care au asistat şi ei la intervenţie”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat. 

UPDATE - Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a menţionat că toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie la alte spitale.

“Toată lumea a fost transferată, toţi pacienţii au fost transferaţi fie în alte pavilioane, fie în alte spitale din Bucureşti. Situaţia a fost evaluată de medicii din camera de gardă, nu ştim să fie în acest moment o situaţie foarte gravă, dar asta va fi evaluată de către medicii de la spitalele unde au fost transferaţi”, a declarat Voiculescu. 

UPDATE - O a patra persoană a decedat, aceasta nerăspunzând manevreleor de resuscitare.

UPDATE - Poliiştii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei se află deja la faţa locului şi au declanşat cercetarea.

ŞTIREA iNIŢIALĂ - Autorităţile au declanşat Planul Roşu de Intervenţie.

Zeci de ambulanţe se află la spital, iar mai mulţi pacienţi sunt în curs de evaluare medicală pentru a fi pregătiţi de transferul la alte unităţi medicale.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, 10 pacienţi cu COVID au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secţia ATI în care erau internaţi pacienţii cu COVID-19.

First slide
  • Tags:
  • 53 de pacien?i
  • transfera?i la 11 spitale din Capital?
  • incendiului la Institutul ”Matei Bal?”

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame