Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: Silvia

  • Publicat: 29-May-2020

  • Vizualizari: 231

Vâmuirea spitalului mobil durează mai mult decât transportul din Turcia la Iași

Până astăzi, 15 TIR-uri încărcate cu module componente alte spitalului mobil au ajuns la Iaşi. Ieri, s-au derulat primele inspecţii vamale. Acestea decurg însă anevoios, deşi trailerele au doar câte unul sau două module de descărcat. În unele dintre ele sunt şi paturile împachetate în folii. Pe parcursul zilei, mai puţin de zece maşini au fost desigilate şi descărcate. Venit la TransAgropolis, preşedintele CJ Neamţ a estimat că va fi nevoie de două zile pentru îndeplinirea unor formalităţi altminteri cât se poate de simple. În declaraţiile oficiale, Ionel Arsene a ţinut să remarce, referindu-se la spitalul mobil, că „două consilii judeţene au reuşit să facă ce nu a reuşit să facă guvernul“.

Contributor la proiect cu 3,2 milioane de euro (CJ Iaşi a alocat 10 milioane), şeful CJ Neamţ a amintit că judeţul vecin este unul dintre cele mai afectate de pandemie. „Acum, lucrurile arată mai bine, dar suntem nevoiţi ca, pentru aproximativ 50 de pacienţi bolnavi de Covid-19, să ţinem blocată o unitate medicală judeţeană cu 800 de paturi“, a spus el. Cu o zi înainte, directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi afirma acelaşi lucru în plenul CJ reunit la Casa Pătrată, dar cu alte cuvinte: „Abia aştept să fie gata spitalul mobil, ca să transfer peste o sută de pacienţi bolnavi de Covid, pentru a putea să tratăm şi alţi bolnavi, cum sunt cei cu hepatită“. Carmen Dorobăţ a dat şi exemplul celor cu meningită, care nu mai sunt trataţi la Infecţioase, ci la Neurochirurgie.

La operaţiunile de ieri din incinta TransAgropolis au mai fost prezenţi directorul Euronest, Alina Popa, şi preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa. Omologul acestuia din urmă de la Neamţ nu a mai avut răbdare şi şi-a luat o vestă portocalie şi o cască pe cap şi s-a urcat pe containere pentru a ajuta la descărcare. Ca să nu se lase mai prejos, Maricel Popa a urcat şi el să ajute la prinderea cârligelor macaralei. Nu e clar dacă cei doi vor pune umărul şi în zilele următoare, pe măsură ce alte module vor ajunge în Parcul agroindustrial de la Leţcani unde va fi amplasat spitalul de campanie. Alina Popa a declarat jurnaliştilor prezenţi că, până la începutul săptămânii viitoare vor ajunge şi celelalte componente şi echipamente şi că în circa o săptămână va fi instalat complet.

Reprezentanţi ai firmei furnizoare din Turcia şi din Statele Unite vor coordona montajul celor 102 module şi a echipamentului medical, a completat Maricel Popa. Rămâne de văzut dacă procedurile birocratice vor prelungi aceste termene. Amintim că asupra proiectului apasă şi restricţia impusă la Bucureşti privind decontarea investiţiei din fondurile europene special alocate României pentru gestionarea crizei create de epidemie. Ghidul solicitantului pentru aplicaţii pe banii europeni, elaborat de guvern, restrânge categoria achizitorilor publici pentru spitale modulare la numai doi: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerul Apărării Naţionale (dacă este în parteneriat cu IGSU).

 

First slide
  • Tags:
  • spital mobil
  • iasi,vama

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'timezonedb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: