Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: alex

  • Publicat: 29-Feb-2020

  • Vizualizari: 321

Un student candidează pentru funcția de rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, condusă de Tudorel Toader: Mulți profesori nu pot ieși din paradigma rețelelor de putere. În universități nu există libertate academică

Silviu Emanuel Man, student al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și-a depus candidatura pentru funcția de rector al instituției, a anunțat acesta printr-un mesaj publicat pe Facebook, vineri seară.

Silviu Emanuel Man susține că este pentru prima oară când un student din România candidează pentru cea mai înaltă funcție dintr-o universitate și că, din punctul lui de vedere, acest lucru este posibil pentru că Legea Educației Naționale nu prevede clar cine se poate înscrie și cine nu în cursa pentru rectorat. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura. Man anunță că va contesta decizia BEC:

”Sunt primul student care și-a depus vreodată candidatura pentru funcția de rector, cel puțin în România. Legea Educației Naționale nr. 1/2011 nu prevede cine anume poate candida și ocupa o astfel de funcție. Nu există nicio condiție de apartenență la corpul didactic. Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) au rectori care nu sunt cadre didactice. Cu toate acestea, Biroul Electoral Central (BEC) al universității mi-a invalidat candidatura. Voi contesta decizia și voi reveni cu explicații juridice pe această temă”, arată studentul în mesajul său.

Silviu Emanuel Man își prezintă candidatura drept ”un manifest împotriva viziunii pe termen lung a lui Tudorel Toader, rectorul UAIC:

”Este în primul rând un manifest public față de lipsa de viziune pe termen lung pentru universitate a profesorului Tudorel Toader, care a fost de jure rector doar o treime de mandat. În celelalte două treimi a preferat să facă politică și să aducă prejudicii de imagine comunității academice prin încurcarea celor trei funcții (rector, profesor și ministru) și nesocotirea vocației de jurist. Nu cred că trebuie să mai dea cineva explicații pe acest subiect. Toader ar fi un bun director general administrativ. Dar nu un rector. Un rector trebuie să aibă viziune și să fie loial comunității academice. Toader a ratat, din perspectiva mea, în mare parte, principalele obiective manageriale propuse în 2016”, a mai declarat Man.

Studentul susține că niciun candidat nu îl poate surclasa pe Tudorel Toader în cursa pentru rectorat și că universitarilor le este teamă de ”puterea prea mare” și ”relațiile înalte” ale fostului ministru al Justiției:

”Nu ascund faptul că în ultimele luni am încercat să identific un candidat la funcția de rector care să aibă capacitatea de a-l contracandida și a-l surclasa pe Tudorel Toader în cursa pentru rectorat. Nu am reușit. M-am lovit mereu de reticență și de fricile unor cadre didactice: „Are putere prea mare”, „Are relații înalte, legături cu serviciile etc”, „Dacă pierd mă poate distruge” Am înțeles că mulți membri ai comunității academice nu pot ieși, din păcate, din această paradigmă a rețelelor de putere. Existența unor astfel de mentalități arată că, de fapt, în universitățile românești, nu există libertate academică. Văzând că nu candidează nimeni, am decis să candidez eu! Democrația universitară nu poate fi simulată, prin natura per se a universității. Este nevoie de dezbatere, pluralitate de idei și de alternative”, mai transmite studentul.

Silviu Emanuel Man a mai condamnat faptul că planurile manageriale ale unor candidați conțin ”date copiate de pe site-ul universității” doar pentru ”acoperire volumetrică”:

”(…) Este rușinos ca într-un plan managerial să se regăsească date copiate de pe site-ul universității și din legislație doar cu rol de acoperire volumetrică. Un program managerial trebuie să propună o viziune, dincolo de aspectele „edilitar-gospodărești”, care ar trebui să intre mai mult în atribuțiile unui director general administrativ, nu ale unui rector”, a mai scris studentul pe Facebook, vineri seară.

Man este președintele Ligii Studenților și reprezentantul Facultății de Drept în Senatul universității, cel care în octombrie 2018 a demarat o campanie inedită de recrutare de membri în ligă, folosind un mesaj împotriva lui Liviu Dragnea: “Un condamnat penal NU poate conduce țara! Dacă și tu crezi la fel, te așteptăm în #ligastudentilor”. Citește mai multe aici.

Planul de management al studentului poate fi consultat pe site-ul UAIC din Iași.

 

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

First slide
  • Tags:
  • rector,noul rector,student,contracandidat

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'timezonedb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: