Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: Silvia

  • Publicat: 05-May-2020

  • Vizualizari: 352

Arabii colorau spirtul ucigaş cu vopsea de ouă. 4.000 de sticle au ajuns la Iaşi

Doi arabi au fost arestaţi azi-noapte de Judecătoria Iaşi în dosarul morţii unor ieşeni care au consumat spirt contrafăcut. Ali Dawoud (65 de ani), zis „Zaher”, cetăţean iordanian, şi Fuad Ahmmed (57 de ani), originar din Irak, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi înşelăciune. Un alt treilea suspect, Satar Dawoud, fiul primului, nu a fost găsit până aseară de anchetatori, el fugind înainte de percheziţii. Procurorii au intrat pe fir în acest caz pe 16 aprilie, atunci când un cetăţean din Brăteşti, comuna Stolniceni Prăjescu, a anunţat că un vecin de-al său, Grigore Ermalai, a fost găsit mort în locuinţa sa. Cu o zi înainte, pe 15 aprilie, la nivelul Poliţiei din localitate fuseseră înregistrate alte două morţi suspecte, ale Anei Lulea şi Varvarei Onofrei.

Cazuri similare au început să ajungă la urechile anchetatorilor şi în zilele următoare. Pe 23 aprilie, Alexa Teofan a fost găsit mort în locuinţa sa din acelaşi sat Brăteşti. Pe lista victimelor s-au adăugat persoane din Hărmăneşti, Lunca Cetăţuii, Andrieşeni, Deleni şi Bocniţa. În total, nouă victime. Una dintre acestea a murit la spital, la Iaşi, iar alta în ambulanţă, în drum spre Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Vopseaua de ouă dădea culoarea de spirt

În cazul tuturor celor nouă decese, rezultatele necropsiilor au relevat acelaşi lucru. Oamenii fuseseră intoxicaţi cu metanol. Pornind de la această informaţie, anchetatorii ieşeni au aflat că toate victimele cumpăraseră de la magazinele din sat sticle de 0,5 litri de alcool sanitar, pe a cărui etichetă scria „Sante Med”. După ce a fost analizat, s-a aflat că acel spirt conţinea metanol – deşi pe etichetă scria etanol -, fiind, astfel, toxic pentru om. Surse din anchetă au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că Dawoud şi Fuad se cunosc de aproximativ zece ani, ambii fiind acţionari ai unor firmei din Bucureşti. Ei vând produse şi în marile depozite din Bucureşti, cum ar fi Dragonul Roşu.

La începutul lunii aprilie, alături de fiul primului, arabii au decis să contrafacă alcool sanitar şi să îl vândă, profitând de cererea de la acel moment, determinată de pandemia cu noul coronavirus. Se pare că fiul lui Zaher, adică fugarul, ar fi fost cu ideea, din cauza unor datorii. Cei trei au închiriat un imobil din localitatea Dobroeşti, judeţul Ilfov. Timp de două săptămâni, au produs substanţa ucigaşă, folosind 70% alcool metilic şi 30% apă, peste care adăugau vopsea de ouă de culoare albastră. Ulterior, arabii au măsluit şi eticheta spritului, scriind pe ea că ar avea următoarele ingrediente: alcoole etilic rafinat, apă, salcilat de etil, denaturanţi, tert-butanol şi albastru de metinel. Denumirea „oficială” a produsului a fost stabilită „Alcool sanitar Sante Med”.

Afaceristul ieşean Ciprian Barticel administrează firma Viosim Impex Junior şi, pe 10 aprilie, i-a cerut unui şofer de la firmă să meargă la Bucureşti să cumpere alcool sanitar. Şoferul Dumitriu Dascălu a cumpărat 80 de baxuri, a câte 24 de sticle de 0.5 l, facturând însă jumătate din această cantitate, spun surse din cadrul anchetei. Barticel nici nu a apucat să descarce spirtul. L-a vândut direct din camion, unor comercianţi din judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui. Trei zile mai târziu, pe 13 aprilie, şoferul lui Barticel a mers din nou la Bucureşti, la complexul „Dragonu Roşu”, şi a cumpărat o cantitate similară de spirt. De menţionat că Barticel ar fi cerut un certificat de conformitate, însă Zaher a spus că nu are. I-a trimis, în schimb, un videoclip pe WhatsApp, în care lichidul se aprindea atunci când era turnat pe o suprafaţă.

Pe 23 aprilie, Barticel a fost anunţat că soţul unei femei care băuse spirtul a murit. Atunci, a distrus restul de marfă pe care o mai avea, dând foc în spatele depozitului şi la sticle. S-ar fi temut de un dosar de evaziune fiscală. În acte, pentru cele 1.200 de peturi cumpărate pe factură, afaceristul ieşean a plătit în jur de 7.000 de lei, mai arată sursele. Restul de sticle au fost achiziţionate „la negru”. Pe lângă cei 9 ieşeni care au murit sigur de la alcool metilic, procurorii mai au suspiciunea şi că un al zecelea ar fi murit din cauze similare. Ieri, alte două cadavre au fost exhumate, la Plugari. Sunt bănuieli că persoanele respective au murit tot de la metanol. Ar fi, aşadar, cel puţin 12 victime până în prezent, chiar dacă nu toate cazurile sunt exemplificate în propunerea de arestare preventivă. În unele dintre sticlele de spirt găsite lângă victime, anchetatorii au descoperit concentraţii de până la peste 385 de mg/l de alcool metilic. O cantitate care ucide în doar câteva minute

First slide
  • Tags:
  • spirt
  • coronavirus
  • arabi

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'timezonedb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: