Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: Silvia

  • Publicat: 28-Jul-2020

  • Vizualizari: 709

Experiment. 6 ore cu două măști pe față, pe bicicletă și la sală, pentru a demonstra că nu scade saturația cu oxigen a sângelui

,,Nu mi se oxigenează sângele” - este argumentul folosit frecvent de cei care nu vor să poarte mască nici măcar în spații închise. Cercetătorul Cristian Presură a făcut un experiment: a purtat 6 ore două măști, una peste alta. A mers pe jos, cu bicicleta, a fost chiar și la sală. Concluzia: saturația în oxigen a sângelui nu a scăzut. Mai cade astfel un mit născut în timul pandemiei de coronavirus.

Fizicianul a purtat o mască refolosibilă și una de unică folosință, cu 3 straturi, pe timpul celor 6 ore. Saturația a variat înte 97-98%, în condițiile în care ea trebuie să fie peste 94%.

La finalul experimentului, și-a pus 10 măști de unică folosință, dar saturația oxigenului a rămas tot la 98%.

Presură a explicat la Digi24 de ce sângele se oxigenează în continuare și atunci când purtăm mască.

„Este o explicație: numărul de molecule de oxigen. În aerul pe care il inspiram, avem cam 20% molecule de oxigen. Înseamnă că 20 de molecule sunt de oxigen. Când inspirăm, oprim 4 molecule și aerul pe care îl expiram are concentrație de 16%. Înseamnă că acea concentrație de sub mască variază între 16 și 20%. Noi avem nevoie de 4 molecule. Acolo sunt între 16 și 20. Corpul are de unde să ia oxigen. În realittate, valoarea e foarte aproape de oxigen. Oxigenul trece prin mască, luăm foarte mult aer din afară și atunci concentrația e foarte aproape de 20%. Ca să-i liniștim pe toți, chiar dacă concentrația ar fi fost de 18%, e echivalent cu a respira la 1000 de metri altitudine, unde putem respira lejer și unde saturația oxigenului nu scade”, a explicat el.

Printre cei care au invocat argumentul oxigenării sângelui este și parlamentarul Cătălin Rădulescu, absolvent de medicină, care a fost amendat pentru că nu a purtat mască într-o benzinărie. Deputatul i-a jignit, de asemenea, pe polițiști.

First slide
  • Tags:
  • oxigen
  • coronavirus
  • masca

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame