Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: Darius

  • Publicat: 13-Apr-2020

  • Vizualizari: 943

Mafia distribuie mâncare italienilor săraci

În timp ce Italia se luptă să-și mențină economia stabilă din cauza crizei COVID-19, Mafia câștigă sprijin local, distribuind hrană gratuită familiilor sărace care au rămas fără bani, avertizează autoritățile, potrivit cotidianului The Guardian.

 

În ultimele săptămâni, au tot început să apară videoclipuri despre organizații mafiote cunoscute, care livrează bunuri esențiale italienilor afectați grav de criza coronavirusului, în cele mai sărace regiuni sudice Campania, Calabria, Sicilia și Puglia, în timp ce tensiunile cresc în toată țara.

 

„De mai bine de o lună, magazinele, cafenelele, restaurantele și pub-urile au fost închise”, a declarat pentru The Guardian, Nicola Gratteri, investigator anti-mafie și șeful parchetului din Catanzaro. „Milioane de oameni lucrează în economia gri, ceea ce înseamnă că nu au primit niciun venit de mai mult de o lună și nu au idee când ar putea reveni la muncă. Guvernul emite așa-numitele bonuri de cumpărături pentru a sprijini oamenii. Dacă statul nu va acționa în curând pentru a ajuta aceste familii, mafia își va oferi serviciile, impunându-și controlul asupra vieții oamenilor.”

 

De la primele semnale de intensificare ale tulburărilor sociale, ministrul italian de interne, Luciana Lamorgese, a declarat că „mafia ar putea profita de sărăcia în creștere, încercând să recruteze oameni în organizațiile sale”. Sau pur și simplu intervenind pentru a distribui pachete gratuite cu paste, apă, făină și lapte.

 

În ultimele zile, poliția din Napoli și-a intensificat prezența în cele mai sărace cartiere ale orașului, unde bărbați cu legături în Camorra, mafia napolitană, au organizat livrări la domiciliu pentru pachetelor cu alimente. Magistrații au început deja o anchetă împotriva unui grup de oameni care au fost prinși în timp ce distribuiau mâncare locuitorilor.

 

„Mafia nu înseamnă doar organizații criminale”, a spus Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford. „Sunt organizații care aspiră să guverneze teritoriile și piețele. Oamenii pun accent adesea doar pe aspectul financiar în ceea ce privește aceste organizații, dar tind să uite că puterea lor își are rădăcinile într-o bază locală pe care o controlează.”

 

Însă Varese mai adaugă: „Acest ajutor pe care mafia îl oferă nu este un cadou. Mafia nu face nimic din inimă. Acestea sunt favoruri pe care toată lumea va trebui să le plătească într-o formă sau alta: sprijinirea unui fugar, depozitarea de arme sau chiar vânzare de droguri.”

 

Săptămâna aceasta, biroul procurorului anti-mafie din Italia a declarat că șefii acestor organizații vor oferi capitalul lor infracțional nelimitat  întreprinderilor aflate în nevoie, după care le vor înghiți. Apoi, vor folosi acele afaceri pentru a spăla bani proveniți din activități infracționale.

 

Povestea din spatele acestor pachete alimentare distribuite în Palermo și Napoli arată, de fapt, care este adevăratul lor scop și de ce sunt atât de periculoase, încheie Varese.

 

 

Sursa: theguardian.co.uk, via forbes.ro

First slide
  • Tags:
  • mafia
  • italia
  • coronavirus,profita
  • de criza

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'timezonedb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: