Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: infonordest

  • Publicat: 19-Mar-2020

  • Vizualizari: 919

România se umple de șomeri? Cîțu: Ne pregătim pentru până la un milion de oameni trimiși în șomaj tehnic; vom avea un vârf al crizei în aprilie

Guvernul a făcut calcule și se pregătește pentru perspectiva ca 500.000, chiar până la un milion de oameni, să fie trimiși în șomaj tehnic în România, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. O parte din șomajul tehnic va fi susținut de la buget. Ministrul de finanțe se așteaptă ca această criză să aibă vârful în aprilie, iar apoi, până în iulie, lucrurile să se amelioreze.

Între timp, Guvernul se pregătește să anunțe miercuri o serie de măsuri prin care să ajute companiile aflate în dificultate, pachet care se va ridica la circa 2 la sută din PIB, a precizat Florin Cîțu, marți seara, la Digi24.

„O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Veţi vedea mâine detaliile. Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a declarat Florin Cîțu.

„Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule – chiar pentru 500.000 – un milion de oameni care să intre (în șomaj tehnic) – dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă – , dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”, a asigurat Florin Cîțu, la Digi24.

Uzina Ford de la Craiova

El s-a referit și la cazul concret al uzinei Ford de la Craiova, cu care guvernul este în discuții. Pentru primele două săptămâni compania va susține șomajul tehnic al angajaților, urmând ca apoi să găsească soluții împreună cu statul român.

„Avem linii de credit pentru companii. Poate dacă pot să se reorienteze rapid către un alt domeniu, folosim aceste linii de credit, de garanții, de fapt, pentru linii de credit, ca să poată să se retehnologizeze. Este un caz, de exemplu, în România, o companie, care a achiziționat un utilaj prin care va face măști și în perioada următoare vom produce măști în România. Este o companie privată pe care o vom ajuta în perioada următoare tot cu linie de credit. Sunt exemple pozitive și acolo unde putem, vom ajuta. Intenția noastră este ca nicio companie să nu fie afectată de această perioadă”, a mai spus ministrul.

Florin Cîțu a făcut și un apel la companiile „care o duc mai bine” să-și plătească impozitele la timp, pentru că aceste impozite vor fi redirecționate apoi către sectoare care nu o duc foarte bine.

Proiecția crizei este, pentru început, pentru o perioadă de șase luni de zile. „Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă și după aceea, vedem ce se mai întâmplă. Vreau să fiu sigur că avem finanțare, lichidități, că suntem OK până în vară. Între timp, cu fiecare informație pe care o vom avea, ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a declarat ministrul de Finanțe.

First slide
  • Tags:
  • iasi
  • stiri
  • somaj
  • citu
  • finante
  • locuri de munca

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame