Startup finantat in cadrul proiectului ASTRENE - Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020

  • Autor: alex

  • Publicat: 15-Apr-2020

  • Vizualizari: 1085

Ce trebuie să știe șoferii înainte de a pleca undeva cu mașina. Ghid complet

Instituirea stării de urgență a impus limitări severe ale libertății de circulație, iar folosirea mașinii se poate face în condiții strict reglementate. Pe de altă parte, folosirea mașinii a fost inclusă de autorități în categoria activităților esențiale pentru asigurarea necesităților de bază ale persoanelor, astfel că folosirea acesteia este încurajată pentru a evita contactul cu alte persoane. Iată ce trebuie să știe șoferii înainte de a pleca undeva cu mașina.

 

Printre primele întrebări pe care și le-au pus automobiliștii după decretarea stării de urgență au fost cele referitoare la prelungirea valabilității anumitor acte. Potrivit decretului de instituire a stării de urgență, valabilitatea actelor emise de autoritățile centrale se prelungesc în această perioadă rămânând valabile până la 90 de zile de la încetarea stării de urgență. Puțini au înțeles care sunt exact aceste acte, de aceea Promotor a prezentat o listă detaliată cu actele care își prelungesc valabilitatea pe perioada stării de urgență.

Ce trebuie să știe șoferii: Valabilitatea actelor și starea tehnică a mașinii

După cum se observă, pe această listă nu sunt incluse asigurările obligatorii (RCA) valabilitatea ITP-ului sau a rovinietei, care trebuie înnoite înainte de expirare pentru a putea circula legal cu mașina. Nu mai detaliem aici ce se poate întâmpla dacă nu ai aceste acte în termenul de valabilitate, e suficient să știm că în cel mai fericit caz ne putem alege cu o amendă, iar în cazurile mai grave putem avea chiar dosar penal pentru conducerea unei mașini neînmatriculate în cazul în care se suspendă înmatricularea.

Nu trebuie să uităm că o mașină care stă nemișcată mai mult timp va avea de suferit, iar regula de bază este că o mașină fericită este o mașină care este folosită constant și este întreținută corespunzător. În cazul în care carantina ne forțează să abandonăm mașina în parcare, trebuie să știm că anumite componente ale acesteia se vor deteriora. Așadar, e recomandabil ca, cel puțin periodic, mașina să fie „plimbată” câțiva kilometri, fie și doar în apropierea locului de domiciliu. Dar pentru a putea face asta în legalitate, trebuie să ții cont de reglementările Ordonanțelor Militare care limitează mobilitatea persoanelor. Și, desigur, să completezi corect declarația pe propria răspundere fără de care nu putem ieși din casă în această perioadă.

Autoritățile au dat mai multe lămuriri despre situațiile în care putem ieși cu mașina din parcare și ce trebuie scris în declarația pe propria răspundere în fiecare dintre aceste cazuri. În general, acestea se încadrează la punctul 2 ale declarației – „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”.

Astfel, șoferii pot merge la stațiile de ITP sau la RAR pentru efectuarea inspecției tehnice periodice. Potrivit reprezentanților RAR, deplasarea la o stație ITP se încadrează în categoria deplasărilor prevăzute de declarația pe propria răspundere la punctul 2, „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”. În situația în care ITP a expirat deja, mașina nu mai are drept de circulație. În acest caz, deplasarea mașinii la stația ITP se face doar pe platformă, cu respectarea acelorași prevederi legale (completarea declarației pe propria răspundere) ca și în cazul în care deplasarea se face cu mașina pe roți.

 

Ce trebuie să știe șoferii: Justificarea operațiilor de întreținere a mașinii

Recent, Grupul de Comunicare Strategică a clarificat mai multe situații în care putem folosi mașina. Potrivit ultimului set de întrebări și răspunsuri, șoferii au voie să meargă cu mașina la service, pentru remedierea unor probleme ale mașinii, dar și la o spălătorie auto, toate aceste operațiuni putând fi justificate, de asemenea, la punctul al doilea al declarației pe propria răspundere.

„Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese şi a reprezentanţelor auto sau a altor instituţii de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanţă Militară, excepţie făcând cele
care îşi desfăşoară activitatea în marile centre comerciale. În cazul în care autoturismul prezintă o defecţiune care nu permite folosirea lui în condiţii de siguranţă, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanţă sau alte unităţi de profil poate face acest lucru completând declaraţia pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat. În cazul achiziţionării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă şi un document doveditor al tranzacţiei (factură, procură, contract etc.)”, se arată în răspunsul Grupului de Comunicare Strategică.

De asemenea, autoritățile spun că sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curăţarea maşinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanţelor militare. Și în acest caz, deplasarea se poate face completând declaraţia pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat.

Cum se completează declarația pe propria răspundere

Ordonanţa Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că „Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul
deplasării, data şi semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea şi semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteţi fotografia şi păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităţilor.  Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declaraţiei pe proprie răspundere este semnătura olografă. Declarația poate fi completată și online pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

 

De asemenea, autoritățile au precizat că este permisă refolosirea declarației pe propria răspundere pentru aceleași activități, în anumite condiții. Măsura are în vedere economia de hârtie pentru cei care nu au foarte multe coli la dispoziție. Astfel, este posibilă refolosirea unei declarații pe propria răspundere prin modificarea datei de valabilitate, „în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării şi traseul rămân neschimbate”.

Desigur, sunt multe situațiile în care se poate folosi mașina pentru deplasare, pentru a minimiza posibilitatea de răspândire a virusului sau de contaminare. În mod evident, este foarte dificil de imaginat toate situațiile, precum și toate excepțiile. Ce trebuie să știe șoferii este că atât declarația pe propria răspundere, cât și explicațiile verbale trebuie să justifice urgența deplasării și necesitatea acesteia.

Sursa : promotor

First slide
  • Tags:
  • soferii
  • pleaca
  • cu masina
  • ghid

Mai multe articole similare


  • www.instagram.com/user
  • www.youtube.com/user
Vreme, 05
Vremea Iasi booked.net
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 40%

Vânt: S - 8 KPH

Vremea Suceava
+2

Mare: +4° Mic: -3°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Vremea Piatra Neamţ
+3

Mare: +4° Mic: -1°

Umiditate: 30%

Vânt: S - 6 KPH

Vremea Bacău
+3

Mare: +5° Mic: -2°

Umiditate: 39%

Vânt: S - 10 KPH

Vremea Vrancea
+2

Mare: +3° Mic: -2°

Umiditate: 69%

Vânt: E - 4 KPH

Vremea Galaţi
+2

Mare: +5° Mic: +1°

Umiditate: 66%

Vânt: SW - 15 KPH

Vremea Botoşani
+3

Mare: +5° Mic: -1°

Umiditate: 39%

Vânt: SSE - 8 KPH

Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame
Reclame

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'timezonedb' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: