
Instituirea stării de urgență a impus limitări severe ale libertății de circulație, iar folosirea mașinii se poate face în condiții strict reglementate. Pe de altă parte, folosirea mașinii a fost inclusă de autorități în categoria activităților esențiale pentru asigurarea necesităților de bază ale persoanelor, astfel că folosirea acesteia este încurajată pentru a evita contactul cu alte persoane. Iată ce trebuie să știe șoferii înainte de a pleca undeva cu mașina.
Printre primele întrebări pe care și le-au pus automobiliștii după decretarea stării de urgență au fost cele referitoare la prelungirea valabilității anumitor acte. Potrivit decretului de instituire a stării de urgență, valabilitatea actelor emise de autoritățile centrale se prelungesc în această perioadă rămânând valabile până la 90 de zile de la încetarea stării de urgență. Puțini au înțeles care sunt exact aceste acte, de aceea Promotor a prezentat o listă detaliată cu actele care își prelungesc valabilitatea pe perioada stării de urgență.
Ce trebuie să știe șoferii: Valabilitatea actelor și starea tehnică a mașinii
După cum se observă, pe această listă nu sunt incluse asigurările obligatorii (RCA) valabilitatea ITP-ului sau a rovinietei, care trebuie înnoite înainte de expirare pentru a putea circula legal cu mașina. Nu mai detaliem aici ce se poate întâmpla dacă nu ai aceste acte în termenul de valabilitate, e suficient să știm că în cel mai fericit caz ne putem alege cu o amendă, iar în cazurile mai grave putem avea chiar dosar penal pentru conducerea unei mașini neînmatriculate în cazul în care se suspendă înmatricularea.
Nu trebuie să uităm că o mașină care stă nemișcată mai mult timp va avea de suferit, iar regula de bază este că o mașină fericită este o mașină care este folosită constant și este întreținută corespunzător. În cazul în care carantina ne forțează să abandonăm mașina în parcare, trebuie să știm că anumite componente ale acesteia se vor deteriora. Așadar, e recomandabil ca, cel puțin periodic, mașina să fie „plimbată” câțiva kilometri, fie și doar în apropierea locului de domiciliu. Dar pentru a putea face asta în legalitate, trebuie să ții cont de reglementările Ordonanțelor Militare care limitează mobilitatea persoanelor. Și, desigur, să completezi corect declarația pe propria răspundere fără de care nu putem ieși din casă în această perioadă.
Autoritățile au dat mai multe lămuriri despre situațiile în care putem ieși cu mașina din parcare și ce trebuie scris în declarația pe propria răspundere în fiecare dintre aceste cazuri. În general, acestea se încadrează la punctul 2 ale declarației – „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”.
Astfel, șoferii pot merge la stațiile de ITP sau la RAR pentru efectuarea inspecției tehnice periodice. Potrivit reprezentanților RAR, deplasarea la o stație ITP se încadrează în categoria deplasărilor prevăzute de declarația pe propria răspundere la punctul 2, „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor”. În situația în care ITP a expirat deja, mașina nu mai are drept de circulație. În acest caz, deplasarea mașinii la stația ITP se face doar pe platformă, cu respectarea acelorași prevederi legale (completarea declarației pe propria răspundere) ca și în cazul în care deplasarea se face cu mașina pe roți.
Ce trebuie să știe șoferii: Justificarea operațiilor de întreținere a mașinii
Recent, Grupul de Comunicare Strategică a clarificat mai multe situații în care putem folosi mașina. Potrivit ultimului set de întrebări și răspunsuri, șoferii au voie să meargă cu mașina la service, pentru remedierea unor probleme ale mașinii, dar și la o spălătorie auto, toate aceste operațiuni putând fi justificate, de asemenea, la punctul al doilea al declarației pe propria răspundere.
„Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese şi a reprezentanţelor auto sau a altor instituţii de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanţă Militară, excepţie făcând cele
care îşi desfăşoară activitatea în marile centre comerciale. În cazul în care autoturismul prezintă o defecţiune care nu permite folosirea lui în condiţii de siguranţă, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanţă sau alte unităţi de profil poate face acest lucru completând declaraţia pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat. În cazul achiziţionării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă şi un document doveditor al tranzacţiei (factură, procură, contract etc.)”, se arată în răspunsul Grupului de Comunicare Strategică.
De asemenea, autoritățile spun că sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curăţarea maşinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanţelor militare. Și în acest caz, deplasarea se poate face completând declaraţia pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităţilor persoanei/ motiv justificat.
Cum se completează declarația pe propria răspundere
Ordonanţa Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că „Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul
deplasării, data şi semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea şi semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteţi fotografia şi păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităţilor. Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declaraţiei pe proprie răspundere este semnătura olografă. Declarația poate fi completată și online pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
De asemenea, autoritățile au precizat că este permisă refolosirea declarației pe propria răspundere pentru aceleași activități, în anumite condiții. Măsura are în vedere economia de hârtie pentru cei care nu au foarte multe coli la dispoziție. Astfel, este posibilă refolosirea unei declarații pe propria răspundere prin modificarea datei de valabilitate, „în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării şi traseul rămân neschimbate”.
Desigur, sunt multe situațiile în care se poate folosi mașina pentru deplasare, pentru a minimiza posibilitatea de răspândire a virusului sau de contaminare. În mod evident, este foarte dificil de imaginat toate situațiile, precum și toate excepțiile. Ce trebuie să știe șoferii este că atât declarația pe propria răspundere, cât și explicațiile verbale trebuie să justifice urgența deplasării și necesitatea acesteia.
Sursa : promotor

Mai multe articole similare


Test drive Hyundai Ioniq Hybrid Plug-In: Rețeta corectă
Citeste mai mult..
Dacia Sandero III – Când poți să o comanzi și ce aduce nou?
Citeste mai mult..
Americanii au primit despăgubiri în valoare cumulată de 9,8 miliarde de dolari din partea Volkswagen,…
Citeste mai mult..
BMW X7 Dark Shadow Edition este mașina pe care doar 500 de clienți din întreaga lume vor putea pune…
Citeste mai mult..
Taxa de drum și vinieta în Europa. Cât costă și cum se plătește în funcție de țara pe care o tranzitezi
Citeste mai mult..
Skoda Octavia RS, versiuni noi pentru familiștii grăbiți
Citeste mai mult..
Ce mașină testează Renault în România? Șoferii au crezut că au dat nas în nas cu viitoarea Dacia Logan
Citeste mai mult..
Tesla a devenit miercuri cel mai valoros producător auto din lume, cu o capitalizare de piaţă peste…
Citeste mai mult..
Codul secret al anvelopelor. Ce reprezintă combinațiile de cifre și litere
Citeste mai mult..
Test drive Renault Clio V. Modelul își păstrează vocația de mașină de oraș
Citeste mai mult..
Un producător a dezvoltat baterii pentru maşini electrice care funcţionează 2 milioane de kilometri
Citeste mai mult..
Cum arată cea mai ieftină Dacia Logan din România! E mai ieftină şi decât o cutie de viteze, pe OLX
Citeste mai mult..
Povestea primului SUV BMW din istorie. Așa a venit pe lume BMW X5
Citeste mai mult..
Volkswagen analizează noi măsuri de reducere a costurilor, pentru a compensa impactul pandemiei de coronavirus
Citeste mai mult..
Cum arată Dacia 1300 cu evacuare sport și buton de pornire? Nea Costică a muncit 3 ani la ea
Citeste mai mult..
BMW Seria 4 Coupé: Debutul unui nou limbaj de design
Citeste mai mult..
Acte necesare înscriere auto pe Bulgaria în 2020. Lista completă
Citeste mai mult..
Mercedes-Benz a prezentat noile Clasa E Coupe și Cabriolet facelift
Citeste mai mult..
Ford a început producţia la Craiova a versiunii Puma ST-Line Vignale
Citeste mai mult..
Renault avertizeaza ca ca va oferi o lovitura dd 3,7 miliarde euro de pe urma pierderilor inregistrate…
Citeste mai mult..
BMW Seria 5 facelift: Mai multă tehnologie și electrificare pe toată gama de motorizări
Citeste mai mult..
Cum va arăta modelul Dacia cu 7 locuri care va înlocui Lodgy
Citeste mai mult..
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Dacia Concept din 2013?
Citeste mai mult..
APIA: Cresterea cu 4,6% a vanzarilor de autoturisme ecologice in Romania, in primele 4 luni
Citeste mai mult..
Proiect de lege pentru asigurările RCA: daunele ar putea fi plătite direct păgubitului, care va repara…
Citeste mai mult..
Dispar motoarele mici? Nemtii spun ca noile normele de poluare Euro 7 vor duce la o crestere a capacitatii…
Citeste mai mult..
Dacia Sentry. Cum arată mașina la care românii pot doar să viseze? GALERIE FOTO
Citeste mai mult..
Cum va arăta viitoarea Dacia Logan care se va lansa anul viitor
Citeste mai mult..
Opel Mokka se află în faza finală de testare
Citeste mai mult..
Acesta ar putea fi cel mai frumos SUV electric. Se numește Hongqi E115 și vine din China – GALERIE FOTO
Citeste mai mult..
Campionatul Austriei se reia la 2 iunie
Citeste mai mult..
Ford produce la Craiova autoturismele cu cel mai mare potențial de vânzare în această perioadă
Citeste mai mult..
Test drive Ford Puma: Cel mai tehnologizat model produs în România își dezvăluie secretele
Citeste mai mult..
RAR oferă la cerere istoricul de daune al mașinilor din România
Citeste mai mult..
Nu e banc! Cum a luat țeapă un șofer care a mers la service pentru un schimb de ulei. Norocul lui a…
Citeste mai mult..
La ce preț ajunge Dacia Duster dacă bifezi toate dotările opționale disponibile?
Citeste mai mult..
Unde au fost abandonate mii de mașini în perioada pandemiei de coronavirus, când nimeni nu mai cumpără?
Citeste mai mult..
Cum cureți găinațul de pasăre de pe mașină
Citeste mai mult..
Volkswagen lansează ceva mai bun decât un SUV. Modelul este destinat iubitorilor de mașini premium
Citeste mai mult..
Ford declară război zgomotului. Care a fost cel mai zgomotos Ford produs vreodată
Citeste mai mult..
Acesta este cel mai rapid camion din lume. Are viteză de supercar!
Citeste mai mult..
Dacia urmează să reia producţia progresiv începând de marţi, pe bază de voluntariat
Citeste mai mult..
Un BMW Seria 3 a fost îmbrăcat complet în cristale Swarovski
Citeste mai mult..
Companiile din industria auto românească vor ajuta la repararea a 50 de ventilatoare medicale care au…
Citeste mai mult..
Fabrica ARO Câmpulung: De la măreție la decădere
Citeste mai mult..
Confuzie printre polițiști: Un sucevean amendat pentru că s-a dus cu mașina la spălătorie, deși MAI…
Citeste mai mult..
Ce mașini noi s-au vândut în primele trei luni
Citeste mai mult..
Test drive Dacia Logan TCe 100 GPL – Mașina românească orientată spre eficiență
Citeste mai mult..
Ce mașini noi cumpără SPP și câți bani dă pe ele?
Citeste mai mult..
BMW extinde automat garanția mașinilor până la 31 mai
Citeste mai mult..
Polestar lucrează la primul SUV al companiei. Cum va arăta viitorul model?
Citeste mai mult..
Casa de tuning ABT a pregătit un break absolut special: Audi RS6-R are 740 CP
Citeste mai mult..
Ministrul economiei: Dacia ar putea relua producția în aprilie
Citeste mai mult..Lucid Air, o mașină electrică mai frumoasă ca Tesla, va fi lansată anul acesta
Citeste mai mult..
An dezastruos pentru vânzările de mașini noi - Cele mai pesimiste prognoze indică și scăderi de peste…
Citeste mai mult..
RAR insistă ca șoferii să meargă în stațiile ITP pentru verificări în continuare, chiar și în timpul…
Citeste mai mult..
Renault Morphoz – Cum vor arăta modelele francezilor în viitor?
Citeste mai mult..
Prima Dacia Electrica : Concept
Citeste mai mult..
Dacia Logan ajunge la 200 de km/h. Cel mai rapid Logan (nemodificat) filmat pe un drum public
Citeste mai mult..
Atac la Mercedes și BMW! Noul DS9 este mașina cu care francezii le fură clienții nemților
Citeste mai mult..
Daimler cere conexiuni feroviare către fabrica din Sebeș. În anii trecuți Dacia și Ford au implorat…
Citeste mai mult..
Cum afli km reali la o mașina din Grupul VAG (VW, Skoda, Seat, Audi)? Samsarii care „șterg” km mașinii…
Citeste mai mult..
Cererea de mașini electrice crește, însă consumatorii sunt reticenți față de autovehiculele autonome
Citeste mai mult..
Stiai care sunt cele mai iubite sporturi de cei mici?
Citeste mai mult..
Ești șofer și părinte în același timp? Iată cum poți reduce cu până la 45% șansele ca micuțul tău să…
Citeste mai mult..
5 obiecte pe care trebuie sa le cumperi unui bebelus DUPA varsta de 6 LUNI
Citeste mai mult..
Anvelope noi sau second-hand? Avantaje si dezavantaje
Citeste mai mult..
Cum pregătești grădina pentru primăvară încă din ianuarie
Citeste mai mult..
5 lucruri pe care sa le faci inainte de a implini 30 de ani
Citeste mai mult..
Filarmonica „Moldova” din Iași sărbătorește Ziua Națională a României printr-un concert extraordinar
Citeste mai mult..
Laura Bretan cântă pentru copiii cu dizabilități din Centrele „Star of Hope Romania”
Citeste mai mult..
S-a intamplat in Botosani acum
Citeste mai mult..